OEZBEKISTAN
  • Bestemming Oezbekistan
  • Thema Cultuur
  • Budget 1000 - 2500€

Oezbekistan is een onontgonnen land, geschikt voor de wat meer ervaren reiziger,een stap terug in de tijd maar tegelijkertijd betoverend cultureel!


OEZBEKISTAN

12-daagse rondreis langs de Zijderoute op individuele basis met privé-chauffeur
 
Verspreid door het land, omgeven door een ruig landschap met bergtoppen van rond de 4000m liggen steden met klinkende namen als Samarkand, Tashkent en Khiva. Langs de Zijderoute passeerden de karavanen op weg naar het westen met zakken vol katoen, zijde en kruiden om te verhandelen. Lang de Zijderoute die van oost naar west liep door Oezbekistan werden scholen, moskeeën, paleizen, karavanserails en steden gebouwd met imposante en robuuste bouwwerken in de stijl die zo herkenbaar is voor deze regio. De latere Sovjetinvloed is nog duidelijk zichtbaar zoals in Tashkent.

Dag 01: BRUSSEL – TASHKENT
Vertrek per regelmatige lijnvlucht van Brussel naar Tashkent.

Dag 02: TASHKENT
Aankomst, formaliteiten, onthaal en transfer naar het hotel. Tashkent is de hoofdstad van Oezbekistan en ooit de vierde grootste stad in de voormalige Sovjet-Unie. De honderden jaren oude architecturale hoogstandjes maken van de stad een heus openluchtmuseum. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de oude stad met haar moskeeën, typische huisjes en de madrassa’s.  In de namiddag, bezoek aan de belangrijkste bezienswaardigheden in het oude stadsgedeelte zoals het Imamcomplex, het mausoleum van Kaffal Shashi en de traditionele Oriëntaalse markt “Oloy”.  Overnachting in het Tashkent Palace hotel.

Dag 03: TASHKENT - URGENCH - KHIVA  
Transfer naar de luchthaven en vertrek naar Urgench.  Bij aankomst, rit naar Khiva. Het historische hart van Khiva is, in tegenstelling tot vele andere Centraal-Aziatische steden, volledig bewaard gebleven. Het oude ommuurde en volledig gerestaureerde deel, de Ichan Qala, is spectaculair. Je kan uren rondslenteren langs de paleizen waar de Khans van Khiva met hun harems leefden of loop eens binnen bij één van de 60 madrassa's (koranscholen), moskeën of mausolea. Het verrassingseffect van Khiva zit, zoals het blauw van Samarkand en het bruin van Bukhara, in het gebruik van turkooizen majolica steentjes en in de prachtige mozaïeken. Bezoek Ichan-Kala of 'de stad in de stad', de oude citadel Kunya Ark, de Juma- en de Arkmoskee.  Overnachting in hotel Malika Khiva.

Dag 04: KHIVA
Verderzetting van het begeleid bezoek aan de stad. Vrije namiddag.  Overnachting in het hotel Malika Khiva.

Dag 05: KHIVA - BUKHARA
Na een vroeg ontbijt in het hotel, vertrek naar Bukhara. Eén van de belangrijkste karavaansteden langs de zijderoute is vandaag nog steeds de meest authentieke stad van Oezbekistan. In de sfeervolle binnenstad kun je uren rondwandelen of rustig op een terrasje genieten van een kebab en de sfeer opsnuiven.  Vooral rond de Labi Hauz, een groot waterbassin, is het in aangenaam vertoeven. De inwoners drinken thee of lunchen met de ganse familie in de schaduw van de moerbeibomen. De binnenstad kent vele bazaars waar fruit, groenten, specerijen, kruiden, maar ook kleding en huisraad wordt te koop gesteld. Overal zie je moskeeën, madrassa's en indrukwekkende blauwe koepels. Overnachting in het charmante Asl hotel.

Dag 06: BUKHARA
Volledige dag stadsbezoek van Bukhara met het mausoleum van Ismail Samani, Madrassa van Ulugbek, de Kalyan Moskee en het Poi Kalon complex.  In de namiddag bezoek aan de Taki-Zargaron Dome Bazaar, het architecturale ensemble van Lyabi Khauz en de Chor Minor Madrassa. 

Dag 07: BUKHARA
Bezoek aan de heilige plaatsen in Bukhara, Chor Baki en Bagautdin Nakshbandi. Nadien bezoek aan het Mokhi Hosa paleis.  Vrije namiddag. 

Dag 08: BUKHARA – NURATA
Vertrek naar Nourata en bezoek aan het fort van Alexander de Grote en de moskee Khassan en Khouassein. Per 4 x 4 rijden we verder de Kyzylkum woestijn in. Avondmaal en overnachting in een yurt Camp.

Dag 09: NURATA - SAMARKAND 
Kamelentocht en bezoek aan het unieke meer van Aidarkul. In de namiddag, vertrek naar Samarkand (400.000 inwoners waarvan een groot deel etnische Tadzjieken). Overnachting in het Samarkand Plaza hotel.
De monumentale bouwwerken van Samarkand  zijn de meest tot de verbeelding sprekende overblijfselen van de Oezbeekse geschiedenis. Hier zijn de architectonische hoogtepunten uit het tijdperk der Timoerieden te bewonderen, één van de oudste cultuurcentra ter wereld.  

Dag 10: SAMARKAND
Ontdekking van deze stad uit Duizend-en-één-nacht met o.a. het 15de eeuwse observatorium van Ulughbek, het Afrosiabmuseum, de bazaar en de Bibi-Khanummoskee de grootste moskee van Centraal-Azië. In de namiddag bezoek aan het Registanplein, de Gur Emir, het mausoleum van de familie Timoer en het Museum van Regionale Studies. 

Dag 11: SAMARKAND - TASHKENT
Bezoek aan het Sjah-i-Zinda complex.  In de namiddag, vertrek per trein naar Tashkent.  

Dag 12: TASHKENT – BRUSSEL
Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Brussel.

Suggesties